Jag har börjat “gå” en kurs på distans, från Stanford. De spelar in alla föreläsningar och lägger ut som videos som är gratis att ladda ner via iTunes.

http://www.stanford.edu/class/cs193p/cgi-bin/index.php

Det där är kurshemsidan och där kan man få tag i föreläsnings-slides och inlämningsuppgifter. Jag har gått igenom de 3 första föreläsningarna och gjort inlämningsuppgift 1A, 1B samt 2A.

Kursen handlar om iPhone programmering och språket som man gör det i: Objective-C.

Jag har gått en kurs på LTH i C-programmering och har kodat väldigt mycket dynamiska språk privat (läs: Ruby). Men det här äktenskapet av C och dynamiken i Obj-C är, väldigt obskyr – men otroligt skön!

Man har full kontroll över all minneshantering och man har fantastiskt granularitet i kontrollen, samtidigt som det är kraftigt, lätthanterligt och snabbt att skriva. Vad jag inte stött på är någon form av funktionsprogrammering, motsvarande Proc och lambda i Ruby, men det borde väl finnas eller?

Hur som helst är det väldigt kul språk, men det känns väldigt konstigt att sitta och koda C på ett dynamiskt vis och med riktiga klasser.

Jag ska försöka slutföra hela kursen, slutprojektet är en twitterapplikation för iPhonen.

Ett pluspoäng med allting är ju att Objective-C är programspråket som används för nästan all Mac-programmering, så att kunna det är nog ett ganska stort förkunskapskrav för att bli anställd på Apple. Det är ju dessutom kul ifall man vill göra ett litet roligt mac-program någon gång.


tetris